środa, 29 września 2010

Produkty, które zmniejszają ryzyko

Zagadka zwana endometriozą

(źródło: http://polki.pl/zdrowie_i_psychologia_zdrowie_artykul,6985351.html)



Jedząc warzywa i owoce zamiast mięsa, możesz zredukować prawdopodobieństwo zachorowania na endometriozę. Włoscy naukowcy dokładnie przeanalizowali dietę 1000 kobiet. Połowa z nich była zdrowa, pozostałe chorowały na endometriozę. Okazało się, że panie, które spożywały dziennie dwie porcje owoców oraz dwie warzyw (zwłaszcza zielonych), chorowały o 55 procent rzadziej w porównaniu z kobietami jedzącymi średnio mniej niż jedną porcję tych produktów. Te same badania pokazują również, że jedzenie codziennie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania prawie dwukrotnie.



Konsultacja: prof. dr n. med. Ewa Dmoch-Gajzlerska specjalista ginekolog-położnik z Akademii Medycznej w Warszawie"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz